Klaster Nutribiomed - pierwsze produkty: artykuł nr 6033
2008-12-12 19:09:45 Biotechnologia
W rok od podpisania umowy partnerskiej powołującej Klaster Nutribiomed, na rynku pojawiły się pierwsze opracowane w jego ramach produkty, w tym technologia know-how. Jak informuje Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UP) - jednego z założycieli klastra, wśród takich innowacyjnych produktów znajdują się m.in. środki umożliwiające utrwalanie żywności i prewencję osteoporozy. Z tej okazji UP oraz Wrocławski Park Technologiczny organizują konferencję pod nazwą "Klaster Nutribiomed w świetle powiązań kooperacyjnych w gospodarce żywnościowej".
Patronatem nad wydarzeniem, które odbędzie się 15 grudnia we Wrocławiu,
objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Oprócz ministra
udział w konferencji zapowiedzieli: radca ds. rolnych Ambasady USA w
Warszawie Eric Wenberg, przedstawiciele władz administracji
samorządowej, instytucji naukowo-badawczych i przedsiębiorcy.
Klaster Nutribiomed to instytucja o charakterze naukowo- przemysłowym,
utworzona 13 listopada 2007 roku przy Wrocławskim Parku
Technologicznym. Jej pomysłodawcą jest prof. Tadeusz Trziszka -
kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania
Jakością UP we Wrocławiu. W skład klastra weszło pięć wrocławskich
uczelni: Akademia Medyczna, Uniwersytet Wrocławski, Uniwersytet
Przyrodniczy, Uniwersytet Ekonomiczny i Politechnika Wrocławska oraz
ponad 20 prywatnych przedsiębiorstw z branży żywnościowej,
biotechnologicznej i biomedycznej z sześciu województw.
Głównym punktem konferencji podsumowującej pierwszy rok działalności
klastra, będzie prezentacja dwóch opracowanych tu produktów:
naturalnego preparatu o nazwie APA, służącego do utrwalania żywności na
bazie bioaktywnej substancji z jaj kurzych oraz naturalnych preparatów
wapniowych (NPW) na bazie surowca jajczarskiego, zwłaszcza skorup,
stosowanych w prewencji osteoporozy. Produkty te wejdą na rynek krajowy
już na początku 2009 rok, a niedługo potem planuje się ich wprowadzenie
na rynki europejskie. Ponadto, podczas spotkania swój referat wygłosi
inicjator i pomysłodawca klastra prof. Tadeusz Trziszka.
APA, czyli Aktywny Preparat Antydrobnoustrojowy to substancja służąca
do utrwalania żywności na bazie bioaktywnej substancji z jaj kurzych.
Preparat APA jest oparty o zgłoszenie patentowe Uniwersytetu
Przyrodniczego we Wrocławiu z 18 grudnia 2007 roku. Przeznaczony będzie
m.in. do zastosowań w nowej generacji opakowań do mięsa i jego
przetworów, zwłaszcza do podkładek odsączających, stosowanych na
tackach w obrocie detalicznym. Zakres zastosowania APA może być
rozszerzony na inne produkty i inne zastosowania.
Naturalne preparaty wapniowe (NPW) na bazie surowca jajczarskiego,
zwłaszcza skorup, znajdą z kolei zastosowanie w prewencji osteoporozy.
Preparaty te są ujęte w zgłoszeniu patentowym z 20 sierpnia 2007 roku.
Jak informuje Wanke-Jakubowska, poza opisanymi wynalazkami, zrzeszeni w
klastrze naukowcy wciąż pracują nad nowymi rozwiązaniami. Obecnie
prowadzone są intensywne badania nad dwoma kolejnymi grupami
preparatów: nowej generacji jajami konsumpcyjnymi wysoko wzbogaconymi
"Bio-Mega" oraz produktami na bazie wysoko wzbogaconych jaj, np.
makaronami i majonezem.
Trwają także prace nad preparatem o nazwie "Super lecytyna", czyli
substancją bogatą w DHA (kwas dokozaheksaenowy), niezbędny w
prawidłowej funkcji mózgu, serca i układu krążenia. "Super lecytyna:,
jak twierdzą przedstawiciele klastra, może stać się polskim hitem w
prewencji chorób cywilizacyjnych.
PAP - Nauka w Polsce, Katarzyna Czechowicz
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Innowacje i nowe technologie w rolnictwie
- Węgierskie technologie bioinformatyczne na Bio-Forum VII
- Trójwymiarowy obraz żywej komórki
- UJ: nowy projekt dla przedsiębiorczych naukowców i studentów
- BioCentrum otwiera nowe laboratorium
- Pikieta przeciwników GMO przed Ministerstwem Rolnictw
- EM-y zrewolucjonizują rolnictwo i gospodarkę odpadami