Peptydy - mali, wielcy krewniacy białek: artykuł nr 6211
2009-04-15 09:27:46 Ciekawostki
Rada Rektorów Województwa Pomorskiego Centrum Informatyczne Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej zaprasza do Kawiarni Naukowej w Hotelu Rezydent w Sopocie (Plac Konstytucji 3 Maja 3) spotkanie pt. Peptydy – mali, wielcy krewniacy białek.
23 kwietnia
2009 roku (czwartek), godz. 18:00
prof. dr hab. Krzysztof Rolka (Uniwersytet Gdański)
Peptydy – mali, wielcy
krewniacy białek.
Peptydy występują powszechnie w świecie roślin i zwierząt. Okazało się,
że większość hormonów to peptydy. Pośredniczą one w przekazywaniu wielu
efektów biologicznych, w tym między innymi obniżeniu poziomu bólu
(peptydy opioidowe), uczeniu, zapamiętywaniu, powstawaniu stanów
euforycznych (endorfiny). Peptydy kontrolują też aktywność wielu
enzymów.
Wiele z naturalnie występujących antybiotyków to także peptydy.
Niektóre z bardzo silnych trucizn to również peptydy; wchodzą one w
skład jadów węży, żab, ślimaków i owadów. Muchomor sromotnikowy
zawdzięcza swoją bardzo złą sławę toksycznym peptydom – amatoksynom i
fallotoksynom.
Wybrane wiadomości z ciekawostek
- Prawie 430 tysięcy internautów zajrzało już do bocianiego gniazda
- 2,6 mld euro dla młodych unijnych naukowców
- Halomonas titanicae - bakteria z Titanica
- Łódzkie biblioteki dla psów
- Kasa dla nowych studentów medycyny, biomedycyny...
- Objęcie urzędu ministra nauki i szkolnictwa wyższego przez prof. Barbarę Kudrycką
- Międzynarodowy Festiwal Filmów Przyrodniczych im. Braci Wagów