Czego nie mówią ekolodzy? Prawda o GMO: artykuł nr 6627
2010-02-17 11:13:40 Ekologia
W Polsce media często za sprawą działaczy na rzecz ochrony przyrody przedstawiają jedynie negatywne skutki modyfikacji genetycznych. Żywność zmodyfikowana genetycznie nie jest jednak bardziej niebezpieczna dla zdrowia niż niemodyfikowana. Kompletną bzdurą jest uparcie powtarzany lęk przed wpływem "zmutowanych genów" na DNA człowieka. Współczesna nauka nie zna przypadku szkodliwości spożywania GMO przez ludzi lub zwierzęta. Przeciwnicy GMO powołują się na wyniki badań, w których tak samo łatwo udowodnić szkodliwość dowolnej niemodyfikowanej genetycznie rośliny.
- Po co wypychać
organizmy obcymi genami? Strach przed Frankensteinem, czy rzeczywiste
zagrożenie?
- Korzyści wynikające z modyfikacji genetycznych roślin i zwierząt
- Unijni rolnicy bez obaw mogą uprawiać rośliny na polach znajdujących się w pobliżu upraw roślin modyfikowanych genetycznie (GMO)
- Druga fala wzrostu areału uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych
- Rośliny genetycznie zmodyfikowane - niewykorzystany potencjał
- Portal GMO
Wybrane wiadomości z ekologii
- Klimat dla Ziemi, Ciepło dla Warszawiaków - cykl seminariów
- Obok śmiertelnie groźnych odpadów
- Ruszyła strona ekologicznego programu: Centrum z Klimatem
- Pierwsza stacja z wodorem do samochodów
- Komisja Bałtycka nazywa polskich rybaków kłusownikami
- Co gastronomicy z Władysławowa i Helu robią z tłuszczem po smażeniu fląder?
- Azotoks - polski problem