Warzywa duże różnią się od małych tylko... wielkością: artykuł nr 2594
2006-05-28 19:42:17 Botanika
Łodzianie boją się kupować wyjątkowo dorodne rzodkiewki czy sałatę. Twierdzą, że są sztucznie pędzone, a więc szkodliwe dla zdrowia.
- To stara plotka - uważa prof. Józef Robak z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. - Nie ma takich zabiegów, które sprawiłyby, że warzywa urosną większe niż są w naturze. Polskie jarzyny, które możemy kupić na rynku, są duże, bo hodowane w szklarniach, gdzie mają dobre warunki, dużo ciepła, no i nie są narażone na szkodniki.
Np. rzodkiewki z działki są małe, bo atakuje je śmietka kapuściana. Łódzkie ze szklarni są dorodne, bo śmietka nie występuje w czasie, gdy warzywa szklarniowe były sadzone. Z kolei te sprzedawane w hipermarketach pochodzą z importu i swoje gabaryty zawdzięczają dużemu nasłonecznieniu, jakie panuje w ciepłych krajach.
Tymczasem niektórzy działkowcy przyznają, że stosują chemię, by wyhodować dorodne warzywa, bo uważają, że takie łatwiej sprzedać na rynku. Rzodkiewki podlewają nawozem o nazwie polifosca, sałatę mocznikiem, wykorzystują też w charakterze nawozu zawartość... działkowych szamb.
Express Ilustrowany