Chemia na śniadanie, obiad i kolację


Chemia na śniadanie, obiad i kolację: artykuł nr 4401

2007-04-03 04:49:03 Medycyna

W suszonych śliwkach z Argentyny i polskiej sałatce jajecznej był nadmiar kwasu sorbinowego, w suszonych morelach sprowadzanych z Turcji i rodzimych pieczarkach marynowanych za dużo było dwutlenku siarki, w krajowym majonezie kwasu benzoesowego, a w koreczkach śledziowych - sacharyny - informuje Dziennik Łódzki.

Specjaliści z łódzkiego sanepidu alarmują, że dostępna na polskim rynku żywność jest faszerowana konserwantami szkodliwymi dla zdrowia. Następstwem spożywania zbyt dużej ilości konserwantów i substancji słodzących są: alergie, wymioty, a nawet nowotwory - czytamy w Dzienniku Łódzkim.

Źródło: Dziennik Łódzki

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 4401

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z medycyny