Unia Europejska traci swój wkład w zrównoważone rolnictwo zakazując upraw biotechnologicznych: artykuł nr 6296
2009-06-16 21:45:56 Biotechnologia
Nowe prace badawcze nad wykorzystaniem odpornej na szkodniki kukurydzy genetycznie zmodyfikowanej wykazują, że jej użycie dostarczyło istotnych ekonomicznych i środowiskowych korzyści. Unia Europejska nadal wykorzystała jedynie ułamek tych możliwości, tracąc 200 mln € potencjalnych zysków z wykorzystania odpornej na szkodniki kukurydzy genetycznie zmodyfikowanej.
„Odporna na szkodniki kukurydza uprawiana w Unii Europejskiej
przyniosła rolnikom ogromne korzyści ekonomiczne, wpływając na
ograniczenie oprysków insektycydami, poprawiła jakość kukurydzy oraz
znacząco podniosła dochody rolników” powiedział Graham Brookes,
dyrektor PG Economics, autor raportu. „Ta technologia rolnicza wywarła
bardzo istotny wpływ na wzrost plonów, zmniejszenie ryzyka
produkcyjnego oraz zwiększenie wydajności produkcji rolnej. Niektóre
kraje specjalizujące się w uprawie kukurydzy, które mogłyby czerpać
korzyści z nowych technologii (z uwagi na ogromne straty ekonomiczne
spowodowane przez szkodniki) efektywnie zakazały stosowania tej
technologii w swoich gospodarstwach. Te kraje to Francja, Włochy,
Niemcy i Austria”.
Najważniejsze wnioski płynące z ostatniego raportu G. Brookesa:
• Wzrost plonów o ponad 10% w przypadku
kukurydzy odpornej na szkodniki;
• Dodatkowy wzrost zarobków z hektara w
wysokości średnio około 186 €/ha;
• Znaczne zmniejszenie pozostałości
mikotoskyn w ziarnie;
• W krajach, gdzie dotychczas walczono ze
szkodnikami przy pomocy środków chemicznych można zaobserwować znaczne
zmniejszenie ich wykorzystania (zwłaszcza zauważalne w Hiszpanii);
• Potencjalnie w Unii Europejskiej
istnieje zapotrzebowanie na uprawę kukurydzy genetycznie zmodyfikowanej
na obszarze od 2,25 miliona do 4 milionów hektarów w zależności od
poziomu żerowania szkodników. Na takim poziomie akceptacji nastąpiłby
wzrost przychodu na poziomie 160 do 247 milionów €. Podczas gdy
wykorzystuje się w całej Unii Europejskiej jedynie 8-12 % tych
możliwości;
• Gdyby wykorzystywano kukurydzę odporną
na szkodniki na wszystkich potencjalnie przydatnych terenach można by
było zmniejszyć wykorzystanie od 0,41 do 0,7 miliona kg substancji
aktywnych środków ochrony roślin. Aktualnie redukcja stosowania
pestycydów wynosi ok.14-25 % z tych szacunków;
• Hiszpania jest jedynym krajem Unii
Europejskiej, gdzie poziom akceptowalności rolniczej biotechnologii
pozwala na swobodny rozwój tej technologii i czerpanie przez rolników
płynących z uprawy roślin transgenicznych korzyści;
• Kraje członkowskie aktualnie blokujące
wykorzystanie biotechnologii rolniczej mogłyby czerpać realne korzyści
środowiskowe z jej wykorzystania, jednak rządy tych państw podejmują
odmienne decyzje (te kraje to Włochy, Francja i Niemcy).
Źródło:
http://www.pgeconomics.co.uk/pdf/btmaizeeuropejune2009.pdf
http://www.pgeconomics.co.uk/EU%20losing%20out%20on%20contributions%20to%20sustainable%20farming%20from%20biotech%20traits.htm
(oprac. NAP)