Lubuskie nietoperze przygotowują się już do hibernacji


Lubuskie nietoperze przygotowują się już do hibernacji: artykuł nr 65

2004-10-21 17:42:16 Nauka w Polsce i na świecie

Wszystko wskazuje na to, że w tym roku nietoperze wcześniej niż zwykle zapadną w zimową hibernację. W rezerwacie Nietoperek w Lubuskiem zwierzęta coraz częściej zaglądają do podziemi.



Lubuskie nietoperze przygotowują się już do hibernacji

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce, 13 września 2004

Wszystko wskazuje na to, że w tym roku nietoperze wcześniej niż zwykle zapadną w zimową hibernację. W rezerwacie Nietoperek w Lubuskiem zwierzęta coraz częściej zaglądają do podziemi.

To jedno z największych zimowisk latających ssaków w tej części Europy - mówi pracownik Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Lubuskiego, Władysław Kwela.

"Już od kilku tygodni w okolicach podziemnych fortyfikacji gromadzą się nietoperze. W tym roku dużo wcześniej niż zwykle. Być może dzieje się tak za sprawą dość zimnych nocy" - dodaje Kwela.

NIETOPERZE MUSZĄ PRZYTYĆ

Jesień jest dla wszystkich nietoperzy ważną porą roku. To właśnie wtedy gromadzą one zapasy tłuszczu odpowiednie do przetrwania zimy.

"Okres ochronny w rezerwacie rozpoczyna się z początkiem listopada. Przyrodnicy apelują, aby turyści zwiedzający bunkry i podziemia starali się robić jak najmniej hałasu. Płoszone nieustannie nietoperze mogą później zbyt długo szukać miejsca na zimę, spalając zgromadzone zapasy tłuszczu. Kiedy już je znajdą, może okazać się, że zapas energii nie wystarczy im do wiosny" - podkreśla Kwela.

NAJWIĘKSZE ZIMOWISKO LATAJĄCYCH SSAKÓW

W Polsce występuje ponad 20 gatunków nietoperzy. W tej części Europy ich największym zimowiskiem są podziemia Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego (woj. lubuskie).

W 1980 roku w północnej części tych fortyfikacji utworzono rezerwat Nietoperek. Pod koniec lat 90. ochroną objęto całe podziemia.

Rezerwat jest także chroniony w ramach europejskiego programu Natura 2000 jako szczególnie ważne siedlisko nietoperzy. Zimuje tu od 24 do 28 tysięcy tych zwierząt. Oficjalne liczenie nietoperzy, jak co roku, odbędzie się w styczniu. MWD

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce,

21 października 2004

Następna strona

Poprzednia strona

Komentarze do artykułu nr 65

Twój komentarz



Wybrane wiadomości z nauki w Polsce i na świecie