Wirusy w walce o zdrowe jedzenie: artykuł nr 3365
2006-09-19 12:27:53 Medycyna
Bakteriofagi, wirusy pasożytujące na komórkach bakterii, mogą pomóc w konserwowaniu żywności. Naukowcy poszukują nowych konserwantów, bo te tradycyjne - związki azotowe - okazują się szkodliwe. Amerykańska Komisja Żywności i Leków zaakceptowała już użycie odpowiedniej mieszanki takich wirusów do spryskiwania gotowej żywności tuż przed jej pakowaniem.
Na razie wyprodukowany przez firmę z Baltimore preparat ma zwalczać bakterię listeria, szczególnie niebezpieczną dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
Wkrótce ma pojawić się preparat zwalczający bakterie escherichia coli. Najważniejszym celem byłoby opracowanie metody walki z laseczkami jadu kiełbasianego, a na razie jedynym skutecznym sposobem walki z nimi jest stosowanie związków azotu. O tym jak najskuteczniej bronić się przed szkodliwym wpływem konserwantów, przeczytacie też w najnowszym numerze "Newsweeka".
Źródło: RMF FM
Wybrane wiadomości z medycyny
- Gruźlica atakuje na Lubelszczyźnie
- Szczepionka przeciwko Eboli
- Denga atakuje Amerykę Łacińską
- W Rumunii drób choruje na ptasią grypę, w Polsce ma być pod kluczem
- Polacy nie boją się ptasiej grypy tak jak Czesi i Słowacy
- Escherichia coli groźna dla serca
- Carol Greider, Elizabeth Blackburn i Jack Szostak - laureaci medycznego Nobla 2009