Rumunia ma problem z żywnością transgeniczną: artykuł nr 3619
2006-10-27 00:47:47 Biotechnologia
Rumuńska prasa ujawnia, że w Rumunii nikt nie kontroluje produkcji żywności modyfikowanej genetycznie. Szacuje się, że w tym kraju produkowane jest ponad 300 tysięcy ton transgenicznej soi. Prasa podkreśla, że Rumunia kojarzy się raczej ze zdrową żywnością i tradycyjnym rolnictwem. Tymczasem okazuje się, że na ogromną skalę produkowana jest tu żywność modyfikowana genetycznie. Co więcej, nikt nad tym zjawiskiem nie panuje.
Produkty ze ziemniaków i soi trafiają na rynek, ale nie informuje się o tym konsumentów. Kontrolą żywności transgenicznej nie zajmuje się żaden urząd. W Rumunii nie ma nawet żadnego laboratorium, w którym badane byłyby organizmy modyfikowane genetycznie.
Unia Europejska, do której Rumunia przystąpi za dwa miesiące, zaleca ścisłą kontrolę nad produkcją i obrotem żywnością transgeniczną.
Źródło: agroabc.pl/Gazeta Wyborcza
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Polska zapłaci wysokie kary za bezprawny zakaz dla GMO?
- Chiny przewodzą w tworzeniu i rozpowszechnianiu transgenicznych drzew
- BioCentrum otwiera nowe laboratorium
- Pieniądze na badania komórek macierzystych
- Nowy wynalazek chemików z UJ pomoże chirurgom i pacjentom
- Statmina - gen strachu
- Rośliny transgeniczne na świecie w 2006 roku